CATAL└ | CASTELLANO

El web del llibre electr˛nic

Cercador de llibres
Autor   TÝtol   ISBN  
GuimerÓ i Jorge, └ngel (1845 - 1924)


└ngel GuimerÓ i Jorge (6 maig 1845-18 juliol 1924) va ser un escriptor canari, espanyol, nascut a Santa Cruz de Tenerife, Illes CanÓries, de pare catalÓ i mare canÓria. A primerenca edat, la famÝlia es va mudar de GuimerÓ a Catalunya, on es van establir al lloc de naixement del seu pare, el Vendrell.

GuimerÓ va escriure un nombre de jocs populars, els quals van ser tradu´ts a altres idiomes i realitzat a l'estranger, el que demostra un paper decisiu en la recuperaciˇ del catalÓ com a llengua literÓria (Renaixenša) a finals del segle 19 al segle 20. De moment, el més famˇs va ser el seu drama realista Terra baixa (terres baixes, també tradu´t com Martha de les Terres Baixes). Escrit el 1896, es va convertir rÓpidament en una sensaciˇ internacional. L'obra va ser tradu´da a 15 idiomes i la traducciˇ a l'espanyol va ser presentat amb regularitat durant un perÝode de trenta anys pel teatre BorrÓs d'Enric a tot Espanya i AmŔrica Llatina. En AnglŔs, l'obra va rebre tres produccions de Broadway entre 1903 i 1936.

A més de ser una obra de teatre popular, Terra baixa es va fer en sis pel Ě lÝcules, entre elles una pel Ě lÝcula muda als Estats Units, titulat "Marta of the Lowlands" (1914) i Tiefland de Leni Riefenstahl (1954). A més, va servir com a font de material per a dues ˛peres: Eugen d'Albert ˛pera alemanya Tiefland (1903) i Fernand Le Born, la Catalana (francŔs). El dramaturg └ngel GuimerÓ va ser fins i tot nominat un rŔcord de 21 vegades per al Premi Nobel de Literatura [1], encara que mai va guanyar, a causa de la controvŔrsia sobre la importÓncia polÝtica del gest. Ell era un candidat per al Premi Nobel el 1904, per ser compartida amb l'escriptor provenšal Frédéric Mistral, en reconeixement a les seves contribucions a la literatura en llengŘes no oficials. La pressiˇ polÝtica d'Espanya el govern central d'haver fet possible aquest premi, que es va adjudicar finalment a Mistral i de la llengua espanyola dramaturg José de Echegaray.

Quan GuimerÓ va morir el 1924, se li va oferir un funeral d'Estat a Barcelona d'una proporciˇ que mai s'havia vist abans. A la seva ciutat natal de Santa Creu de Tenerife és un teatre constru´t en el seu nom (Teatre Guimerß).
Contacte  |  Avis legal  |  Copyright Buscollibre.com