CATALÀ | CASTELLANO

El web del llibre electrònic

Cercador de llibres
Autor   Títol   ISBN  
Matheu i Sadó , Roser (1892 - 1986)


Roser Matheu i Sadó (Barcelona, 1892 - 1986) fou una poetessa i biògrafa, filla del també poeta i editor Francesc Matheu i Fornells i de Joaquima Sadó.[1] Va publicar la biografia del seu pare, Vida i obra de Francesc Matheu, Barcelona, 1971, i la del seu marit, Notes biogràfiques d'Antoni Gallardo i Garriga, Barcelona, 1962. També va treballar la poesia popular.

Es formà a l'Institut de Cultura i Biblioteca Popular per a la Dona de Barcelona. De ben jove començà a escriure i a col·laborar en diverses publicacions periòdiques, com Claror, Marinada, De tots colors, Feminal, La Publicitat, La Veu de Catalunya, El Dia (Terrassa) i La Dona Catalana, entre d'altres.
En poesia, guanyà diversos premis literaris: el 1923 a Sarrià (Barcelona); el 1932 guanyà la Flor Natural als Jocs Florals de Barcelona; el 1933, a Barcelona i Girona i el 1934 a Terrassa i Sants (Barcelona). Publicà el seu primer poemari, La carena (1933), però anteriorment, ja havia publicat Poesies a Lectura Popular, el 1918. Posteriorment, l'obra poètica que va anar coneixent va ser: Cançons de setembre (1936), Poemes a la filla (1949) i Poema de la fam (1952). Deixà sense publicar diversos reculls poètics i treballs d'investigació. Alguns textos inèdits s'editaren a Miscel·lània poètica (1982).
Com a investigadora treballà en la biografia del seu pare. El resultat va ser el llibre Vida i obra de Francesc Matheu (1971). També retratà Dolors Monserdà, Montserrat Garriga, Francesca Bonnemaison i Palmira Jaquetti en el llibre Quatre dones catalanes (1972) i va treure a la llum, amb diversos col·laboradors, la primera antologia de poesia femenina en català, que abraça des de l'Edat Mitjana fins al 1975, sota el títol Les cinc branques: poesia femenina catalana (1975). També s'interessà pel roser de maig, sobre el qual desenvolupà una llarga investigació que mai no va arribar a publicar.
El 1921 es casà amb l'enginyer, arqueòleg i compositor Antoni Gallardo i Garriga. A partir de llavors va començar a signar amb el nom Roser Matheu de Gallardo. Amb el seu marit recuperà cançons populars i ho difongué en diverses conferències que va pronunciar. Sobre el seu marit escrigué Notes biogràfiques d'Antoni Gallardo i Garriga (1962).

Contacte  |  Avis legal  |  Copyright Buscollibre.com