CATALÀ | CASTELLANO

El web del llibre electrònic

Cercador de llibres
Autor   Títol   ISBN  
Carles Aribau i Farriols, Bonaventura (1798-1862)


Bonaventura Carles Aribau i Farriols (Barcelona, 4 de novembre de 1798 - ídem, 17 de setembre de 1862) va ser un escriptor, economista, polític, taquígraf i funcionari català. Era fill d'un comerciant.

Amb una curiositat intel·lectual tremenda, va estudiar retòrica i poètica al seminari, així com també hidrostàtica, estàtica i física experimental a la Junta de Comerç. Amb només 19 anys va fundar la Societat Filosòfica l'any 1817 i va publicar Ensayos poéticos. Escrigué textos en castellà, català, llatí i italià. Es lliurà a la literatura i al periodisme, sent cofundador i redactor d'El Europeo (1823).

L'any 1820, va participar de manera entusiàstica a la revolució que va iniciar el Trienni Liberal de Riego. Aleshores va col·laborar amb el Diario Constitucional tot iniciant-se en el periodisme, i també s'inicià en política a l'esdevenir secretari de la Diputació de Lleida. En aquella època va entrar com a membre de l'Acadèmia de les Bones Lletres (1820) i el 1823 era un dels cofundador i redactor d'El Europeo.

Resident a Madrid des de 1826 per treballar com a home de confiança a la casa de comerç de Gaspar de Remisa; va escriure a El Corresponsal, diari proteccionista fundat el 1839 pel mateix Remisa, així com a La Nación i a La España. Va fundar la Biblioteca de Autores Españoles juntament amb Rivadeneyra i va preparar-ne algunes obres de Cervantes i Moratín.

A partir del 1837 el seu fervor liberal es va situar a les files del Partit Moderat, però oposant-se sempre a la dretanització que exigia l'ala dels antics carlins: de fet el 1844 era dels que es negava a modificar la Constitució de 1837. Va ser nomenat director general del Tresor el 1847, de la Junta de Duanes i Aranzels el 1850 i de Cases de Moneda, Mines i Propietats de l'Estat el 1852; a més, també va ser secretari de la Intendència de la Casa Reial i Patrimoni el 1857.
Contacte  |  Avis legal  |  Copyright Buscollibre.com