CATALÀ | CASTELLANO

El web del llibre electrònic

Cercador de llibres
Autor   Títol   ISBN  
Alcover i Maspons, Joan (1854 - 1926)


Joan Alcover i Maspons fou poeta, assagista i polític. Nasqué a la ciutat de Mallorca el 1854 i hi morí el 1926.

Fou deixeble de Josep Lluís Pons i Gallarza i condeixeble de Costa i Llobera, Antoni Maura i altres autors contemporanis pertanyents a l'Escola Mallorquina.

La seva obra poètica estigué molt abocada a la reflexió íntima sobre el dolor i la tragèdia humana, reflex de les circumstàncies dramàtiques que li tocaren viure, car tingué 5 fills de dos matrimonis, dels quals només li sobrevisqué el més petit, Pau.

Alcover inicià la seva carrera poètica utilitzant preferentment el castellà, però, cap a la maduresa i potser fruit d'un retorn íntim a la necessitat d'expressar els sentiments més pregons en la seva llengua materna, emprà només el català, esdevenint, juntament amb Costa i Llobera, el poeta més destacat de Mallorca.

El 1909 fou proclamat Mestre en Gai Saber i el 1919 obtingué el Premi Fastenrath. El 1951 es publicaren de manera pòstuma les seves Obres completes.

Algunes de les seves poesies han estat traduïdes a diverses llengües i musicades. El cas més popular és potser La Balanguera, amb música d'Amadeu Vives i que ha esdevingut Himne oficial de Mallorca, interpretada i editada, entre altres, per Maria del Mar Bonet, Els Ocults, Ximbomba Atòmica, Chenoa, etc.

Obres en català

Poesia

    La relíquia (1903).
    La Balanguera (Himne oficial de Mallorca)
    La serra, homenatge a Costa i Llobera
    Cap al tard, recull poètic (1909)
    Poemes bíblics, recull poètic (1918)

Assaig

    Humanització de l'art (1904).
    Reaccio literària (1910)
    Cultura de llenguatge (1916)
    L'art segons Tolstoi (1921)

Obres en castellà

    Poesías, 1887
    Nuevas Poesías, 1892
    Poemas y armonías, 1894
    Meteoros, 1901

Contacte  |  Avis legal  |  Copyright Buscollibre.com