CATAL└ | CASTELLANO

El web del llibre electr˛nic

Cercador de llibres
Autor   TÝtol   ISBN  
Dia, Beatritz de (s. XII-XIII)


Beatritz de Dia, coneguda com a Comtessa de Dia (finals del segle XII - mitjans del segle XIII) fou una trobairitz occitana de la qual n'han pervingut alguns poemes, per˛ de la seva vida se'n sap molt poc, ja que no sˇn diversos els personatges hist˛rics documentats que podrien correspondre a aquesta trobadora.

Fou filla del Comte Isoard II de Dia, una ciutat sobre el riu Droma, en el comtat de Provenša. I fou esposa de Guillem o Gilhem de Peiteu o Poitiers, comte de Viennois, tot i que sembla que estava enamorada de Raimbaut d'Aurenja.


Les trobairitz

A l'edat mitjana es desenvolupa a l'interior dels castells una cultura de m˙sica, poesia i joc especialment rica a OccitÓnia. DestacÓ un bon nombre de trobadors que feien composicions poeticomusicals en quŔ l'amor era, gairebé sempre, el tema central. La hist˛ria, per˛, ha oblidat un bon nombre de poetesses occitanes d'aquell segle, conegudes com a trobairitz, i que han deixat poesies amoroses que sorprenen pel seu realisme i les referŔncies directes a l'amor carnal.

AixÝ, la idea que l'amor cortŔs expressava un sentiment plat˛nic no és del tot certa, car les canšons de les trobairitz eren ben explÝcites.

Obres conegudes

    "A chantar m'er de so q'ieu non volria"
    "Ab joi et ab joven m'apais"
    "Estat ai en greu cossirier"


"A chantar m'er de so qu'eu no volria"

La seva canšˇ "A chantar m'er de so qu'eu no volria", és l'˙nica peša trobadoresca d'autoria femenina la m˙sica de la qual sobreviu intacta.
Contacte  |  Avis legal  |  Copyright Buscollibre.com