CATALÀ | CASTELLANO

El web del llibre electrònic

Cercador de llibres
Autor   Títol   ISBN  
Christian Andersen, Hans (1805 - 1875)


Hans Christian Andersen (Odense 1805 - Copenhaguen 1875) fou un escriptor danès. Fill d'un humil sabater, aviat va aprendre diversos oficis però no en finalitzà cap. Amb 14 anys i pocs diners, va fugir a Copenhaguen disposat a fer fortuna com actor i cantant; va malviure, va escriure algunes obres dolentes i després de privacions i desenganys , aconseguí d'interessar a personalitats del país que s'ocuparen de la seva formació. Andersen va sentir sempre que el seu origen humil era un llast i, així, fantasiejava que era fill il·legítim d'un gran senyor.

A més de novel·les, poesia i teatre, va escriure també una autobiografia (L'aventura de la meva vida, 1855) i va publicar valuosos llibres de viatges fruit de les seves experiències, ja que es va passar aproximadament deu anys de la seva vida viatjant; l'autor va visitar Alemanya, Gran Bretanya, Turquia i Espanya, entre molts altres països. Viatjava sempre amb una corda a la maleta, en previsió per si havia d'escapar per la finestra a causa d'un incendi. Fruit del seu viatge més llarg és el llibre El Basar d'un poeta (1848). L'any 1851 publicaria les seves vivències per Suècia i el 1862 el que va viure durant la seva estada a Espanya.

Tanmateix, a Hans Christian Andersen hom el coneix sobretot pels seus contes infantils, alguns inspirats en rondalles i llegendes nòrdiques, però la majoria inventats per ell i caracteritzats per una gran imaginació, humor i sensibilitat. Alguns crítics actuals suggereixen que aquestes històries no eren tan innocents, que van ser censurades a l'hora d'editar-se i que, en qualsevol cas, reflecteixen part dels conflictes interns de l'escriptor. S'ha parlat molt, entre d'altres, del paral·lelisme entre L'aneguet lleig i la vida d'Andersen.

En qualsevol cas, aquests més de 200 relats, alguns traduïts a moltes llengües, han estat reeditats i gràcies a ells va gaudir del privilegi de ser reconegut en vida com a autor tot esdevenint un dels clàssics de la literatura infantil. Segons l' Index Translationum és un dels autors més traduïts. La seva obra ha inspirat pel·lícules –especialment d'animació–, obres de teatre i ballets.

A Odense, ciutat natal de l'escriptor, es troba la seva casa-museu, amb fotografies, dibuixos i records d'Andersen, que ha esdevingut centre difusor que organitza activitats adreçades fonamentalment als nens.


Alguns del contes més populars d'Andersen són:

    El vestit nou de l'emperador (Keiserens nye Klæder) (1837)
    L'arbre de nadal (Grantræet) (1844)
    La petita venedora de llumins (Den Lille Pige med Svovlstikkerne) (1845)
    La sireneta (Den lille Havfrue) (1837)
    El rossinyol ("Nattergalen) (1843)
    La princesa i el pèsol (Prinsessen paa Ærten) (1835)
    Les sabates vermelles (De røde sko) (1845)
    La reina de les neus (Sneedronningen) (1845)
    El soldadet de plom (Den Standhaftige Tinsoldat) (1838)
    Thumbelina (Tommelise) (1835)
    L'aneguet lleig (Den grimme ælling) (1843)
    El príncep captaire (Svinedrengen) (1841)
Contacte  |  Avis legal  |  Copyright Buscollibre.com