CATALÀ | CASTELLANO

El web del llibre electrònic

Cercador de llibres
Autor   Títol   ISBN  
Twain, Mark (1835 - 1910)


Samuel Langhorne Clemens (30 de novembre 1835 a Florida (Missouri) - 21 d'abril 1910 a Redding (Connecticut)), més conegut pel seu pseudònim Mark Twain, va ser un escriptor i humorista estatunidenc. Destaca per les seves novel·les Les aventures de Huckleberry Finn (1885), considerada sovint com "La gran novel·la americana", i Les aventures de Tom Sawyer (1876). Twain fou un personatge molt conegut a la seva època, i va ser amic de presidents, artistes, grans empresaris, i membres de la reialesa europea.

Va ser un personatge molt popular a la seva època pel seu enginy i talent per a la sàtira. En el moment de la seva mort, se'l va considerar "L'humorista americà més gran de la seva època", i en William Faulkner el va anomenar "el pare de la literatura americana".


Twain va començar la seva carrera escrivint versos lleugers i humorístics, però va convertir-se en un cronista de la vanitat, la hipocresia i la crueltat de la humanitat. A mitjans de la seva carrera, amb Huckleberry Finn, va aconseguir de combinar un humor ric i una narració robusta amb la crítica social. Twain era un mestre de la llengua col·loquial, i va ajudar a crear i popularitzar una literatura americana amb personalitat pròpia, construïda sobre temes i llengua americans. Moltes de les seves obres han estat prohibides per diferents motius. Les aventures de Huckleberry Finn s'ha restringit repetidament als instituts americans, sovint per l'ús freqüent del mot "nigger", que era d'ús comú en el període previ a la Guerra Civil on passa l'acció de la novel·la, però que avui en dia té una connotació racista i pejorativa.

És pràcticament impossible de donar una bibliografia completa de la seva obra, a causa del gran nombre de peces que va escriure (sovint en diaris poc coneguts) i del fet que va utilitzar diferents pseudònims. A més, una bona part dels seus discursos i conferències s'ha perdut o no van arribar a transcriure's; per tant, la recopilació de les seves obres és un procés inacabat. L'últim material publicat per ell que s'ha recuperat va ser fa relativament poc temps, el 1995.
Contacte  |  Avis legal  |  Copyright Buscollibre.com