CATALÀ | CASTELLANO

El web del llibre electrònic

Cercador de llibres
Autor   Títol   ISBN  
Allen, Woody (1935)


Allan Stewart Konigsberg, més conegut com Woody Allen (Nova York, 1 de desembre de 1935), és un director, guionista, escriptor i actor estatunidenc. Ha filmat la major part de les seves pel·lícules a Nova York, la seva ciutat natal. És també clarinetista en una banda de jazz.

D'origen jueu, va néixer al districte del Bronx però es va criar a Brooklyn. A catorze anys aprengué a tocar el clarinet i a setze ja començà a escriure acudits per a The New York Post, el primer dels quals va ser publicat el 25 de novembre de 1952. El 1953 fou contractat per un agent publicitari per escriure acudits, i durant un any va fer uns cursos a la Universitat que no va acabar. Després de treballar de guionista a la ràdio i la televisió, començà a ser reconegut pels gags que escribia per a l'humorista Sid Caesar, el primer dels quals fou emès el 2 de novembre de 1958.

El 1960 debutà com a humorista al club Blue Angel, i el 1963 ja era reconegut a tot el país gràcies a una gira. Debutà al cinema com a guionista i actor en un paper secundari a Com va això, gateta? (estrenat als Estats Units el 22 de juny de 1965). El 1966 estrenà la seva primera obra de teatre, Don't Drink the Water i publicà uns primers contes a la revista The New Yorker. Com a director, el seu primer film va ser Take the Money and Run (estrenat el 18 d'agost de 1969). La consagració va arribar amb Annie Hall (estrenada el 20 d'abril de 1977), per la qual va guanyar quatre premis Oscar, que no va voler anar a rebre, posant l'excusa que el mateix dia tenia un concert amb el seu grup de jazz.

És autor d'una altra obra teatral, Play It Again, Sam (1969) i de tres llibres on hi aplega els seus contes: Getting Even (1971), Without Feathers (1975) i Side Effects (1980). Es va relacionar sentimentalment amb les actrius Diane Keaton i Mia Farrow, protagonistes de la majoria de les seves pel·lícules. D'aquesta darrera en té un fill, Satchel (nascut el 10 de desembre de 1987), però se'n separà després d'un gran escàndol, el 1993, en fer-se pública la relació que tenia amb la filla adoptiva de la Mia Farrow (que aleshores encara era la seva parella oficial), Soon-Yi Previn, amb la qual s'acabà casant el 22 de desembre de 1997.

El 2002 va rebre el Premi Príncep d'Astúries de les Arts,[1] i el 2007 fou investit doctor honoris causa per la Universitat Pompeu Fabra,[2] de Barcelona, per la seva contribució a les arts i la cultura popular.

L'any 2008 va rodar una pel·lícula a la Ciutat Comtal amb Scarlett Johansson, Penélope Cruz i Javier Bardem: Vicky Cristina Barcelona.
Contacte  |  Avis legal  |  Copyright Buscollibre.com