CATALÀ | CASTELLANO

El web del llibre electrònic

Cercador de llibres
Autor   Títol   ISBN  
ASI QUE PASEN 5 AÑOS - GARCÍA LORCA, FEDERICO - (TEATRO)
García Lorca, Federico (1898 - 1936)
Idioma : Castellà


Així que passin cinc anys és una obra de teatre en tres actes, conclosa per Federico García Lorca el 19 d'agost de 1931.


Argument

  • Acte Primer

En una Biblioteca, la mecanògrafa declara el seu amor, no correspost, al Jove que conversa amb el Vell. Irrompen l'escena l'Amic 1r, fanfarró i faldiller i l'Amic 2n que desitjaria descumplir anys.

  • Acte Segon

Després de conversar amb el jugador de Rugbi, la Núvia, tot sol amb el Jove, li confessa que desitja trencar el compromís, per dolor del Pare i del Jove. Aquest, havent-se la Núvia fugat amb el jugador de Rugby, s'adona que la seva única oportunitat de ser pare és seduint a la mecanògrafa, encara que el Vell intenta impedir-ho.

  • Acte Tercer

En un bosc, la mecanògrafa confessa a la Màscara que va abandonar el Jove, tot i els laments d'ell, un dia de tempesta, quan la portera acabava de perdre al seu fill. El Jove, després de lluitar amb Arlequí i Pallasso, es reuneix per fi amb la mecanògrafa, però ella condiciona la seva unió al transcurs de cinc anys. De nou a la biblioteca, el Jove perd a les cartes amb els tres jugadors i és assassinat per ells quan pretenen prendre-li l'as de cors. En aquest moment, sonen les dotze el rellotge.Representacions

L'obra es va considerar, en un principi irrepresentable, i l'autor va introduir alguns canvis.
Tot i que el 1936 es va assajar per ser estrenada l'octubre d'aquell any, l'esclat de la Guerra civil espanyola ho impediria. L'obra, doncs, no es va estrenar fins a 1959, al Teatre Recamier de París, amb posada en escena de Marcelle Auclair, vestuari i decorats de Raymundo de Larrain i interpretació de Laurent Terzieff.

L'obra es va representar per primera vegada a Espanya al març de 1975 pels alumnes del Liceu Francès de Madrid i, es va estrenar comercialment al Teatre Eslava el 19 de setembre de 1978, amb direcció de Miguel Narros i interpretada per Guillermo Marín, Miguel Ángel Egea, Esperanza Roy, Pedro Martín, Helio Pedregal, María Luisa San José, Carlos Hipólito, Virginia Mataix, Claudia Gravy i Begoña Vall.

Es restrenyiment a l'abril de 1989, de nou dirigida per Narros i encapçalant el cartell Carlos Hipólito (el Jove), Helio Pedregal (el Vell), Pastora Vega (la mecanògrafa, substituïda després per Ana Gràcia), Cristina Marcos (la Núvia), Ángel de Andrés (el Pare), Micky Molina, Ana Labordeta, Ginés García Millán i Manuela Vargas.
Contacte  |  Avis legal  |  Copyright Buscollibre.com