CATALÀ | CASTELLANO

El web del llibre electrònic

Cercador de llibres
Autor   Títol   ISBN  
EL PÚBLICO - GARCÍA LORCA, FEDERICO - (TEATRO)
García Lorca, Federico (1898 - 1936)
Idioma : Castellà


El públic és una obra de teatre de Federico García Lorca. Escrita cap a 1930, no es va estrenar fins a 56 anys més tard, ha estat considerada l'obra de teatre espanyola més important del segle XX. Obra surrealista, en què es manté ambigu quines parts són una lucinació i quals una «realitat dramàtica», estudia els desitjos homosexuals reprimits i defensa el dret a la llibertat eròtica


Argument

Un públic compost per cavalls és convocat pel director, mentre que l'Home I li retreu la representació de Romeo i Julieta. Llavors suggereix que es representi Un teatre sota la sorra, en contraposició al Teatre a l'aire lliure. El director es defensa, però, d'aquests atacs als quals s'ha sumat la pròpia Julieta. Es produeix en aquest moment una nova discussió entre el director i el Prestidigitador, que es veu interrumplida quan arriba el públic.


Anàlisi i interpretació

L'homosexualitat

L'homosexualitat és un dels punts clau de l'obra, no l'únic, però «és un punt d'entrada de la seva complexitat». És la segona obra de teatre espanyola a tractar l'homosexualitat, la primera a tractar l'homosexualitat masculina.

A El públic, la identitat del director està dividida en dues: una pública i altra privada, que no expressa i que té una estreta relació amb un home en el seu passat. La teatralitat del jo, la façana, és un tema recurrent, tant en aquesta obra com en la literatura gai: com actua el jo, què màscares i disfresses porta, què expressen aquests disfresses i què oculten les màscares, qui mira, què percep el públic.

Segons afirma Alberto Mira, hi ha un moviment crític per ocultar el homoerotisme del text fins al punt de convertir pràcticament en illegible. Concretament, critica Maria Clemente Millán, editora de l'edició de Càtedra, que en les 111 pàgines de la introducció no ha volgut veure la homosexualitat com una de les claus per entendre l'obra.

El «públic»

El 1929 Lorca ja tractava d'apartar-conscientment del teatre burgès, com mostren les seves obres anteriors, així El malefici de la papallona o L'amor de Don Perlimplín amb Belisa al seu jardí. Considerava que un dels majors problemes per a la renovació del teatre era precisament el públic, aquest públic burgès i convencional. El públic de Lorca no només és aquell que es senti a les butaques del teatre, sinó també aquella part de la societat que s'escandalitza de les «veritats més innocents».
Contacte  |  Avis legal  |  Copyright Buscollibre.com