CATALÀ | CASTELLANO

El web del llibre electrònic

Cercador de llibres
Autor   Títol   ISBN  
CARMINA BURANA
Anónimo, Anònim
Idioma : Castellà


Carmina Burana és una col·lecció de cants dels segles XII i XIII, que s'han conservat en un únic còdex trobat el 1803 a l'abadia de Bura Sancti Benedicti (Benediktbeuern) a Baviera i que actualment es troba a la Biblioteca Estatal Bavaresa a Munic. El compositor alemany Carl Orff s'en va inspirar per compondre la seva famosa canta escènica homònima el 1937.


Etimologia del nom i pronunciació

El terme ve del llatí carmĕn carmĭnis, "cant" o "càntic" (no s'ha de confondre amb el mot àrab carmén, "jardí"), i burana és l'adjectiu gentilici que indica la procedència: "de Bura" (el nom llatí de la ciutat alemanya de Beuern, a Baviera). El significat del nom és, per tant, "Cançons de Beuern".


El manuscrit

El còdex recull un total de 300 rimes, escrites majoritàriament en llatí (encara que no amb metre clàssic), en part en un dialecte del germànic antic mitjà, i del francès antic.

Van ser escrits per estudiants i clergues cap al 1230 aproximadament, i s'hi fa gala del gaudi per viure i de l'interès pels plaers terrenals, per l'amor carnal i el gaudi de la natura, i amb la seva crítica satírica als estaments socials i eclesiàstics, ens donen una visió contraposada a la que es va desenvolupar en el segle XIX respecte a l'edat mitjana com una "època fosca".

Els manuscrits reflecteixen un moviment 'internacional', amb cançons originàries de diferents països: Occitània, França, Anglaterra, Escòcia, Suïssa, Corona d'Aragó, Castella i Alemanya.

En els Carmina burana se satiritzava i es criticava tota la societat en general, especialment les persones que ostentaven el poder a la corona i sobretot en el clergat. Les composicions més característiques són les Kontrafakturen que imiten el ritme de les lletanies de l'Antic Testament per satiritzar la decadència de la cúria romana, o per construir elogis a l'amor, al joc o, sobretot, al vi, en la tradició dels carmina potoria.

La col·lecció es troba dividida en 6 parts:

    Carmina ecclesiastica (cançons sobre temes religiosos)
    Carmina moralia et satirica (cants morals i satírics)
    Carmina amatoria (cançons d'amor)
    Carmina potoria (conté obres sobre la beguda, i també paròdies)
    Ludi (representacions religioses)
    Supplemantum (versions de totes las anteriors, amb algunes variacions)

Contacte  |  Avis legal  |  Copyright Buscollibre.com