CATAL└ | CASTELLANO

El web del llibre electr˛nic

Cercador de llibres
Autor   TÝtol   ISBN  
EL FLAUTISTA DE HAMELIN
Anˇnimo, An˛nim
Idioma : CastellÓ


El flautista d'Hamelin és un conte popular alemany, recollit entre altres pels germans Grimm o a Els llibres de les fades. La hist˛ria ha estat Ómpliament versionada en al literatures posterior i en altres gŔneres.


Argument

La ciutat d'Hamelin estava assetjada per una plaga de rates i els seus habitants ho havien provat tot per desfer-se'n sense Ŕxit. Aleshores van cridar un m˙sic amb una flauta mÓgica, qui va tocar i les rates, hipnotitzades, el van seguir fins al riu, on es van ofegar totes. Els ciutadans, per˛, no van pagar el flautista all˛ acordat, de manera que ell va tocar una altra canšˇ, aquest cop per emportar-se tots els nens de la ciutat per hipnosi (menys un que era sord i va explicar als pares el que havia passat).

Les versions dissenteixen quant al final: uns contes afirmen que els ciutadans penedits van pagar el deute i els nens van tornar a casa seva, mentre que altres sostenen que els nens es van ofegar igual que les rates. Probablement el final positiu va ser afegit posteriorment.


AnÓlisi

A l'església d'Hamelin hi ha una vidrera on mostra un ésser vestit de colors envoltats de nens i una entrada a les cr˛niques de 1384 afirma que "fa deu anys des de la partida dels nens", fet que demostra que la hist˛ria té un origen real. Els estudiosos no es posen d'acord, per˛, sobre el fet hist˛ric que va donar lloc al conte: alguns parlen d'un ped˛fil, altres creuen que el flautista és un sÝmbol de la mort (i que hi hauria hagut alguna epidŔmia o desastre natural, potser una inundaciˇ que explicaria la presŔncia del riu) i per ˙ltim altres afirmen que la sortida va ser voluntÓria, potser en el marc de la Croada dels nens o de la propaganda per fundar noves ciutats (el flautista seria aleshores el lÝder que hipnotitza metaf˛ricament i els convenš).

El conte va adquirir tots els trets propis de les hist˛ries meravelloses, amb la presŔncia de la mÓgia i d'animals, aixÝ com la moralina que justifica el final: els nens marxen com a cÓstig per no complir una promesa i per ser desagra´ts, un fet com˙ en aquests contes. El flautista simbolitzaria l'art i el poder de l'altre mˇn, capaš de véncer el mal (les rates, portadores de la pesta).
Contacte  |  Avis legal  |  Copyright Buscollibre.com