CATALÀ | CASTELLANO

El web del llibre electrònic

Cercador de llibres
Autor   Títol   ISBN  
BLANCANIEVES
Anónimo, Anònim
Idioma : Castellà


La Blancaneu i els set nans és el títol d'un conte popular, la versió més coneguda del qual va ser recollida pels Germans Grimm. La pel·lícula homònima de Walt Disney va contribuir a mantenir la història oral en circulació.


La història

El conte explica com una nena, amb la pell blanca com la neu, desperta la gelosia de la nova esposa del seu pare, una bruixa, que ordena matar-la per a ser ella la dona més bella del regne (el jutge és un mirall màgic). Els servents no poden complir l'ordre i l'abandonen al bosc, on és recollida per set nans que queden captivats per la noia. Blancaneu passa a viure amb els nans, cuidant-los i creixent. La bruixa intenta trobar-la i assassinar-la amb una poma enverinada, però no aconsegueix el seu propòsit perquè ella no s'empassa del tot la poma. Per això està viva en un taüt de vidre que custodien els nans, però profundament adormida. Només un petó d'amor d'un príncep aconseguirà despertar-la i acabar en feliç matrimoni.


Interpretacions


Apareixen diferents elements comuns amb altres històries, com la poma que mata o el petó d'amor (en les primers versions no apareixia i era un sotrac del taüt el que despertava la noia, potser és una contaminació de la Bella Dorment). Igualment el concurs de bellesa amb un mirall que parla és un motiu tradicional.

La crítica feminista considera que és un conte per alliçonar sobre el paper reservat a la dona, ja que Blancaneu se salva perquè accepta cuidar i servir els set nans i la bellesa és el motor de la trama. Des de la psicoanàlisi se subratlla el complex d'Èdip i la gelosia com a detonants de l'acció.

En una versió albanesa antiga no són set nans sinó uns dracs les criatures que acullen Blancaneu. Aquest paper positiu de criatures usualment vistes com a negatives és un tret fonamental de la història (en els contes de fades, els nans i dracs solen ser guardians de tresors o raptors de noies).
Contacte  |  Avis legal  |  Copyright Buscollibre.com