CATALÀ | CASTELLANO

El web del llibre electrònic

Cercador de llibres
Autor   Títol   ISBN  
ROBIN HOOD - ANÓNIMO
Anónimo, Anònim
Idioma : Castellà


Robin Hood és un personatge arquetípic protagonista d'una llegenda anglesa que podria tenir una base real. Es tracta d'un proscrit de l'edat mitjana que, segons les versions modernes, robava als rics per donar-ho als pobres i lluitava contra la injustícia i la tirania. També se sap que era molt hàbil amb l'arc i les fletxes. Era el cap d'un grup anomenat "Merry Men" (homes feliços en anglès). Robin Hood i la banda se solen associar amb el bosc de Sherwood i amb la regió de Nottinghamshire. El personatge ha servit d'inspiració a nombrosos llibres, còmics, obres de teatre i pel·lícules.

La primera referència de Robin Hood es troba en l'Agricultor Peter (Pere el Llaurador) de William Langland (1377), on la mandra, un sacerdot mandrós, va dir: "Conec les rimes de Robin Hood". Tres anys més tard, el cronista escocès John Fordun va escriure sobre el personatge de Robin Hood a les balades: "Si us plau, millor que tots els altres. "

Nombroses versions de les balades impreses apareixen en el segle xvi quan la impressió experimenta un gran creixement per primera vegada a Anglaterra. Robin no es descriu com un cavaller, sinó com un comerciant o un agricultor independent. Només al final del segle va adquirir un títol nobiliari i va prendre el nom Robin de Loxley o Robert Fitz Ooth, comte de Huntington.

La seva associació amb la romàntica Marianne (o "Marion", de vegades anomenada "Matilda") data d'aquest període de temps. El nom de "Marion" ve d'una obra de pastors del poeta francès Adam de la Halle, Le Jeu de Robin et Marion (als volts de 1283). A part dels noms, però, no es pot establir una correspondència entre els dos personatges.

A finals del segle xvi, la història de Robin Hood se situa al voltant de 1190 quan el rei Ricard Cor de Lleó va anar a la Tercera Croada. Al segle xvii, Robin Hood apareix a El Pastor Sad (1641) de Ben Jonson. Després, al segle xix, Robin Hood es va convertir en un heroi de la novel·la Ivanhoe (1819) de Walter Scott. La idea que Robin és un rebel que lluita els senyors saxo-normands d'aquesta època.

Al voltant del personatge de Robin, moltes inconsistències s'han lliscat en el temps. Es diu que Misenyor Robin de Loxley (Cap de la Província de Hallamshire) va ser privat de la seva terra pel Sheriff de Nottingham i declarat fora de la llei. El xèrif apareix en les balades primerenques, on Robin finalment es decapitat, però no hi ha cap problema amb les seves terres. Els seus altres enemics són un caçador de recompenses anomenat Guy de Gisbourne, i abats rics, que també són assassinats per Robin. Però als romanços antics es fa menció d'un préstec concedit per un desgraciat cavaller Robin, encara que no diuen res sobre una redistribució de saquejar als pobres. També es diu que Robin es refugia al bosc de Sherwood a Nottingham, mentre que a les balades se situa a Barnsdale, al Comtat de York, prop de 80 milles cap al nord.

Des de l'edat mitjana fins avui, cançons i balades, obres de teatre i musicals, pel·lícules i sèries de televisió han creat un mite en sintonia amb els temps, amb subjecció a l'aprovació de la manipulació ideològica molts, com ho il·lustra l'exemple de caràcter Marianne, que ara ocupa el paper d'un guerrer, de vegades el d'una nena passiva, o la de Robin Hood, a si mateix, de vegades presentat com un bandit simple, de vegades com un combatent de la resistència que lluita per una causa justa.
Contacte  |  Avis legal  |  Copyright Buscollibre.com